Sanıklar … ve .. hakkında kasten yaralama suçundan verilen mahkumiyet hükümlerinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 14.02.2018 tarih, 2017/5417 Esas ve 2018/2201 Karar sayılı kararı ile ONANMASINA karar verildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 04.04.2018 tarihinde özetle; “Sanıklara yüklenen suç için yasada öngörülen cezanın türü ve üst sınırına göre davanın 5237 Sayılı TCK’nin 66/1-e maddesinde yazılı 8 yıllık asli zamanaşımı süresine tabi olduğu, zamanaşımını kesen en son işlemden sonra karar tarihine kadar da bu sürenin dolduğu gözetilmeden mahkumiyet kararlarının onanmasına karar verilmesinin hatalı olduğu gerekçesiyle hükümlerin BOZULMASINA ve sanıklar hakkındaki kamu davalarının DÜŞÜRÜLMESİNE karar verilmesi” talebiyle CMK.’nın 308. maddesi uyarınca onama kararına karşı itiraz yoluna başvurdu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de 18.04.2018 tarih, 2018/3539 E. ve 2018/7153 K. Sayılı kararı ile,
– Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazının KABULÜNE,
-Sanıklar hakkında kasten yaralama suçundan verilen mahkumiyet hükümlerinin onanmasına dair daha önce verdiği onama kararının KALDIRILMASINA,
– Mahkumiyet hükümlerinin TEMYİZEN BOZULMASINA ve gerçekleşen zamanaşımı sebebiyle sanıklar hakkında açılan kamu davalarının CMUK’un 322. ve CMK’nin 223/8. maddeleri uyarınca DÜŞÜRÜLMESİNE oybirliğiyle karar verdi.

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü üzere; yargılandığınız suçun tabi olduğu zamanaşımı süresi geçtiği halde Yargıtay İlgili Ceza Dairesi bu aykırılığı fark etmeden mahkumiyetinize dair kararın onanmasına karar vermiş olabilir. Hakkınızdaki mahkumiyet kararının onanmasına karar veren Yargıtay Dairesince dosyanızda fark edilmeyen yasaya aykırı başka hususlar da olabilir. İşte kanunda bu gibi mağduriyetlerin giderilmesi için CMK.’nın 308. maddesi uyarınca Yargıtay C. Başsavcılığı’na re’sen (kendiliğinden) yahut istem üzerine (sanığın, sanık müdafiinin başvurusu gibi) Yargıtay Dairelerinin kararlarına karşı itiraz yoluna başvurabilmesi imkanı tanınmıştır.

Hakkınızda verilen mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından onanarak kesinleşse dahi eğer onama kararının usul ve yasaya aykırı, haksız bir karar olduğunu düşünüyorsanız HERHANGİ BİR SÜRE SINIRINA TABİ OLMADAN (onama kararının üzerinden 10 yıl da geçse, infazına başlanmış olsa, hatta tamamen infaz edilmiş olsa bile) onama kararına karşı CMK.’nın 308. Maddesi uyarınca itiraz yoluna başvurması talebiyle (mümkünse olağanüstü kanun yollarına hakim bir ceza avukatından da destek alarak) Yargıtay C. Başsavcılığı’na müracaat edebilirsiniz.

Özgürlüğünüz değerlidir.