Sanık olarak yargılandığınız bir davada hakkınızda beraat kararı (veya sizi çok rahatsız etmeyecek miktarda hapis cezasına mahkumiyet veya erteleme kararı) verildi. Beraat kararı aldığınızı duyunca çok sevindiniz, ağır bir manevi yükten tamamen kurtulduğunuzu sandınız. Aslında her şeyin tamamen bittiğini düşünmeniz açısından biraz erkendir. Çünkü beraat kararının (veya lehinize gördüğünüz az miktardaki cezanın-ertelemenin) kesinleşmesi için hükmü temyiz edebilecek kişi ve kurumlar açısından temyiz süresinin karar temyiz edilmeksizin geçirilmesi gerekir.

Hakkınızda verilen beraat kararı da dahil olmak üzere her türlü ceza mahkemesi kararına karşı katılanların; karar verildiği celsede hazır bulunuyorlarsa o günden itibaren, hazır bulunmuyorlarsa gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde temyiz etme, cezalandırılmanızı (veya daha fazla ceza almanızı) isteme hakkı vardır. Aynı şekilde örneğin uyuşturucu madde ticareti gibi şikayetçinin kamu olduğu davalarda savcı mütalaasında sizin cezalandırılmanızı istemesine rağmen mahkeme heyeti mütalaaya aykırı olarak sizin beraatinize karar vermiş ise genelde mütalaasına aykırı karar verilen cumhuriyet savcıları kararı temyiz ederler. Savcının bu hakkını kullanıp kullanmadığını (savcı kararın verildiği celseden itibaren 7 gün içerisinde süre tutum adı verilen temyiz dilekçesi vermesi gerektiğinden) 8 gün sonra mahkeme kalemine müracaat ederek veya uyap üzerinden net olarak öğrenebilirsiniz.

Eğer Katılan olarak davaya kabulüne karar verilen şikayetçi kişi ya da kurumun (karşı tarafın) veyahut cumhuriyet savcısının kararı aleyhinize bozulması için temyiz ettiğini öğrenirseniz tekrar endişelenmeye başlamanız da normaldir. Hakkınızda verilen beraat kararı temyiz edildi ise tamamen rahatlamak için bu kararın Yargıtay tarafından onanmasını yani temyiz sürecinin bitmesini bekleyeceksiniz. Çünkü lehinize olan karar temyiz sonucu aleyhinize bozulabilir. Bu nedenle lehinize bir karar verilmiş de olsa eğer aleyhinize temyiz yoluna gidilmişse dosyanızın Yargıtay ‘daki aşamalarını dikkatle takip etmeniz çok önemlidir.

Yargıtay Ceza Dairesi, hakkınızda verilen beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu, daha fazla inceleme ve araştırma yapılması veya direkt cezalandırılmanız gerektiği düşüncesi ile kararın temyizen bozulmasına karar verebilir. Aynı şekilde bir miktar hapis cezası almış iseniz Yargıtay Ceza Dairesi karşı tarafın veya cumhuriyet savcısının temyiz gerekçelerini haklı bularak size verilen hapis cezasının az olduğuna, cezanıza artırım sebebi uygulanması, size daha fazla ceza verilmesi gerektiğine kanaat getirerek yerel mahkeme kararının aleyhinize bozulmasına karar vermiş olabilir.

PEKİ YARGITAYIN ALEYHİNİZE VERDİĞİ BOZMA KARARINA KARŞI BİR ŞEY YAPILABİLİR Mİ?

Yargıtay Ceza Dairelerinin bozma kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına müracaat edilerek aleyhinize olan bozma kararının kaldırılması, lehinize olan kararın onanması için CMK 308 maddesi uyarınca itirazda bulunması istenebilir. Sanık lehine itirazda herhangi bir süre yoktur. Ancak aleyhinize temyizen bozma kararı verildiğini öğrenmenizden itibaren ne kadar erken hareket ederseniz o kadar iyidir.

Eğer Yargıtay Ceza Dairesi tarafından yerel mahkeme kararının aleyhinize BOZULMASINA karar verildi ise vakit kaybetmeksizin yargılandığınız konuda uzman bir ceza avukatı tarafından titiz, kapsamlı ve temyiz dilekçenizden farklı bir çalışma yapılarak CMK. 308 uyarınca aleyhinize verilen bozma kararına karşı itiraz etmesi için Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına müracaat edilmesini sağlamanız yerinde olur.

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30