Hukuk ve ceza davalarında dava aşaması sona erdikten ve nihai karar verildikten sonra öncelikle elinizdeki kararın temyiz edilebilir olmasına, kesin nitelikte olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Eğer elinizdeki karar temyiz edilebilir nitelikte ise bir üst mahkemeye yani Yargıtay’a başvurarak bozma sebeplerinin varlığı ispat edilmelidir. Dosya kapsamında kanuni veya usuli bir yanlışlığın yapıldığı düşünülüyorsa dilekçeye bunların açıkça temyiz sebebi olarak yazılması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus dilekçeyi yazan kişinin (ki bunun konusunda uzman bir avukat olmasında büyük yarar vardır.) bozma sebeplerini çok iyi bir şekilde bilmesi ve konuya hakim olmasıdır. Bozma sebepleri oldukça kapsamlı olup ancak çok iyi derecede hukuk bilgisine ve bakış açısına sahip bir avukat tarafından özenli bir şekilde tespit edilebilir. Çünkü çoğu zaman bir vatandaşın önemsemediği, dikkat etmediği ya da bilmediği bir husus bozma sebebi olabilir.

Örneğin bozma sebeplerinden bazılarını sayacak olursak;

* Zamanaşımı süreleri dikkate alınmış mı? (Mahkeme tarafından re’sen dikkate alınması gereken hallerde)

* Tanıklar usulüne uygun bir şekilde dinlendi mi?

* Bilirkişi usulüne uygun ve konusunda uzmanlardan seçildi?

* Gerekçeli karar kısa karara uygun mu?

Yukarıda sadece birkaçını saydığımız bozma sebeplerine somut olaya göre birçok madde eklemek mümkündür. Görüldüğü gibi temyiz aşamasında en önemli husus bozma sebeplerini net ve tam bir şekilde tespit etmek ve bunları dilekçede hukuki bir dille anlatıp olayı aydınlatmaktır.

Yerel Mahkeme tarafından verilen kararın aleyhinize olduğu ve aslında verilen kararda eksik veya yanlış hususların bulunduğunu düşündüğünüz durumlarda bir avukat vasıtası ile yada bizzat bir üst mahkemeye başvurup bozma sebeplerinin varlığını ispat edebilirsiniz. Tabi ki burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de temyiz süresini kaçırmamaktır. Temyiz süreleri aşağıdaki gibidir ancak yinede kararı tebliğ aldıktan ya da duruşma sırasında karar yüzünüze okunduktan sonra kararı temyiz etmek isterseniz bir an önce bir avukata başvurmanızda yarar vardır.

TEMYİZ SÜRELERİ:

MAHKEME SÜRE VE İŞLERLİK KOŞULU

Asliye Hukuk Mahkemesi 15 gün. (Tebliğden)
Sulh Hukuk Mahkemesi 8 gün. (Tebliğden)
İş Mahkemeleri 8 gün. (Tefhimden)
Ceza Mahkemeleri 7 gün. (Tefhimden)
İcra (Hukuk) 10 gün. (Tefhimden)
İcra (Ceza) 7 gün. (Tefhimden)
İdari Yargı Mahkemeleri 30 gün. (Tebliğden)
Kadastro Mahkemeleri 15 gün. (Tebliğden)
Temyiz İsteminin Reddine
ilişkin Mahkeme kararları 7 gün. (Tebliğden)
İflasa İlişkin
Genel Mahkeme Kararları 10 gün. (Tebliğden)
Konkordato hakkında
verilen hükümler (Gnl. Mah.) 10 gün. (Tefhimden)

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30