Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu Türk Ceza Kanunu madde 165’de yer almaktadır. Maddeye göre; Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kanunun lafzından da anlaşılacağı üzere; bir suçtan doğrudan veya dolaylı olarak elde edilen her türlü ekonomik değer bu suçun konusunu oluşturur. Suçun işlenmiş olması için failin kastı olmalıdır yani fail suçun oluşum ve sonuçlarını bilmeli ve istemelidir. Daha açık anlatmak gerekirse fail satın alacağı ya da kabul edileceği malın bir suç sonucu elde olduğunu bilmelidir ve bunu bilerek satın almayı kabul etmiş olmalıdır. Suç, satma, devretme, satın alma veya kabul etme biçiminde işlenebilir.

Bahsi geçen suç ile karşılaşmamız günümüzde özellikle İkinci el eşyaların satışında sıkça karşılaşabileceğimiz bir durum haline gelmiştir. Örneğin satın aldığınız bir ikinci el cep telefonunun öncesini bilebilme imkanımız pek kalmamıştır. Ancak Yargıtay’ın bir çok kararında piyasanın çok altında bir rakama satın alınan eşyada bilebilecek durumda olunduğunu kabul ettiği görülmektedir.

“..Sanığın suça konu 21 adet teybi faturasız olarak rayiç değerin altında bir fiyatla satın aldığının anlaşılması karşısında, hırsızlık malı almak suçunun işlendiği gözetilmelidir.” (Yargıtay 6. C.D. 09.12.1996 T. 13067/13046)
Suçun duruma göre hukuka uygunluk nedenleri de mevcuttur. Bu nedenle aldığınız bir malın suç sonucu oluştuğunu bilemeyeceğimiz bir durumda mağdur olmamak adına alınacak hukuki yardım önem arz etmektedir.

SARICA Hukuk Bürosu- Av. Esra GÜVEN

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30