Bir suç işlediği şüphesi ile hakkında soruşturma başlatılan kişiye şüpheli denir. Şüpheli hakkında o suçu işlediği kanaatine varan C. Savcılığı iddianame hazırlar ve iddianamenin Mahkemece kabulünden sonra şüphelinin sıfatı sanık olarak değişir. Özetle ; Sanık cezalandırılması istemi ile hakkında dava açılmış kimsedir.

Hakkınızda düzenlenen iddianameyi ve duruşma gününü tebliğ aldınız ve hiç hak etmediğiniz halde, Örneğin Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinde sanık sıfatı ile yargılanacağınızı öğrendiniz.

Peki ne yapmalısınız?

İddianame içeriğinde yer alan üzerinize atılı suçlamaları zorlanarak okudunuz. ”Nasıl olur, bu kadar kolay mı suçlanmak, yargılanmak?” diye düşünüyor, isyan ediyorsunuz. Psikolojik olarak neredeyse bir travmanın eşiğindesiniz. Duruşma günü yaklaştıkça psikolojiniz daha da bozuluyor, uykularınız kaçıyor. Peki ne yapmalısınız? Öncelikle yaşadığınız bu hisler insana özgü ve çok doğal olmakla birlikte temelinde bilgisizlik yatıyor. Nasıl mı? İnsanoğlu bilmediği şeyden hoşlanmaz, korkar. Bilgi eksikliğidir güvensizliği,korkuyu getiren.Eğer hukukçu değilseniz, böyle bir durumda ne yapacağınızı, nasıl davranacağınızı, başınıza nelerin gelebileceğini veya gelemeyeceğini, ihtimallerin sınırlarını ve kapsamını bilmediğiniz için korkmanız oldukça doğal.

1) Hakkınızda iddianame düzenlenmesi o suçu işlediğiniz ve cezalandırılacağınız anlamına gelmez. Hakkınızdaki suçlamalar ile ilgili kapsamlı bir bilgi edinmeli derhal bir avukattan hukuki yardım almalısınız. Belki de boşuna üzülüyorsunuz. Hakkınızdaki suçlamalar kanuni dayanaktan yoksun veya sunacağınız delillerle yargılamanın seyri, suç vasfı değişecek, çok daha hafif bir suçla yargılanacak hatta belki beraat edeceksiniz. Açılan ceza davalarında “beraat, zamanaşımı ve düşme kararlarının” mahkumiyet kararlarından çok daha FAZLA olduğunu unutmayın.

2) Korkmanız veya stres yapmanız size hiçbir fayda sağlamayacak, savunmanız için elinizden gelen bir şey varsa yapın, gerisini yani elinizde olmayanı “takdire” bırakın; Eğer avukat tutma imkanınız varsa mutlaka bir an önce avukat edinin. Eğer imkanınız bulunmuyorsa üzerinize atılı suçun niteliğine göre zorunlu müdafilik durumu da yoksa barodan adli yardım talebinde bulunabilir barodan bir avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.

Diğer yandan kendinizi bizzat savunmaktan suçsuzluğunuzu kanıtlayacağını düşündüğünüz bilgi ve belgeleri Mahkemeye sunmaktan çekinmeyin. Ancak eğer imkanınız varsa özel vekaletname ile tayin edeceğiniz bir avukat edinin ve hukuki desteğinden faydalanın.

3) Eğer bir avukat edindi iseniz; ona üzerinize atılı suçla ilgili her şeyi olduğu gibi açık, net ve detaylı olarak anlatın. Avukatınıza asla yalan söylemeyin! Avukatınız ile birlikte üzerinize atılı suçu işlemediğinizi veyahut hafifletici sebepleri, suç vasfını değiştirir olguları ve delilleri birlikte saptayıp savunmanızı layıkıyla hazırlayarak mümkünse Mahkeme heyetinin duruşmadan önce okuyup incelemesine imkan verecek şekilde duruşmadan en az bir hafta önce sunulmasını sağlayın.

4) Ceza Avukatının Rolü; Ceza avukatı Müvekkilini dosyası hakkında bilgilendirmeli, hukuki bilgi ihtiyacını anlaşılır bir dille karşılamalı, Müvekkilinin varsa soru ve çekincelerini gidermelidir. Böylece Sanıktaki yukarıda bahsi geçen psikolojik sorunlar ve çekincelerin minimuma inmesi ve hatta tamamen giderilmesi mümkündür. Ceza avukatı biran önce dosya ile ilgili savunma hazırlığına girişmeli, üstlendiği vazifenin ağırlığını ve ciddiyetini taşımalı ve fakat bunları yaparken Müvekkilini asla korkutmamalı, Müvekkiline yargılandığı suç ve kapsamı hakkında bilgi verip aydınlatarak kafasındaki soru işaretlerini, bilinmeyenleri yok edip psikolojik olarak da rahatlatmalıdır.

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30