Son günlerde piyasaya sokulan onbinlerce sahte çek nedeniyle büyük maddi kayba uğrayabilir hatta ceza mahkemelerinde sanık sıfatı ile yargılanabilirsiniz.

Av. Alper SARICA sahte çek mağduru olmamak için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Sahte çek nedir? Gerçeği ile farkı nasıl anlaşılır?

Sahte çekler; gerçekte var olan çekler üzerinde yer alan bütün bilgiler (keşideci şahıs veya firma bilgisi, hesap, seri no.su, banka bilgileri vs.) kopyalanmak sureti ile basıldığından gerçeğinden ayırt edilmesi imkansız olabilir.

Av. Alper SARICA ”çeklerinin kopyalandığından gerçek çek sahibi kişi ya da firmanın haberi yoksa (veyahut diğer bir ihtimal çek keşidecisi de kötüniyetli olabilir) ve dolayısı ile resmi makamlara başvurup çek hesabının bulunduğu bankayı haberdar etmemişse, aldığınız çekin sağlam olup olmadığını bankasına sormanız da önlem almanız için yeterli olmayacaktır.” dedi.

Banka yetkilileri size böyle bir çekin var olduğunu (çünkü seri no. dahil çek üzerindeki tüm bilgiler tutmaktadır.) ve keşideci kişi/firmanın da ödemelerini düzenli yapan sağlam bir müşterileri olduğunu (çünkü gerçekte öyle olabilir.) söyleyebilir. Siz de bu beyanı güvenilir sayarak çeki kabul edebilir karşılığında onbinlerce liralık malınızı teslim edebilirsiniz.

SARICA sahte çeke karşı alınabilecek basit önlemlere değindi:

1) Öncelikle daha önceden herhangi bir ticari alışveriş içerisine girmediğiniz yeni bir müşteriniz sizden yüklü miktarda mal almak ve karşılığında çek vermek istiyorsa oldukça dikkatli olmalısınız.

a) Çeki size verirken arkasına isim-soyisim-adres ve telefonunu (burada sabit bir telefon da yazmasını talep ediniz) yazarak YANINIZDA ciro etmesini isteyiniz. (Ciroladığını görmeniz oldukça önemlidir. Çünkü daha sonra yazı ve imzanın aidiyetini çeki kimden aldığınızı ispatınız oldukça güç olabilir, dahası sahte çekle ilgili ulaşılabilen tek kişi olarak kalabilir sanık sıfatı ile yargılanabilir, ceza alabilirsiniz.)

b) Çeki size teslim eden kişiden kimlik fotokopisini alınız, cirodaki isim soyisim ile karşılaştırınız.

c) Eğer müşteriniz çeki size şoförü, yardımcısı, bir çalışanı vasıtası ile cirolanmış şekilde gönderdi ise aracı kılınan bu kişiden çekin özelliklerinin yazılı olduğu bir kağıt veya daha da iyisi fotokopisinin altına bu çeki size teslim ettiğine dair yazılı bir beyan ve imzasını alınız.

2) Çeki aldıktan sonra bankaya sordurmadan malınızı teslim etmeyiniz.

Buradaki sordurmaktan kasıt telefon ile haberleşmek değildir. Çünkü sahte çek de bankaya açacağınız bir telefon ile sonuca ulaşmanız mümkün olmayabilir, aldanabilirsiniz.

Çekin muhatabı bankanın HERHANGİ bir şubesine giderek çek üzerindeki keşideci imzasının bankanın mevcut sistemindeki yetkili keşideci imzası ile karşılaştırılmasını isteyiniz.

Banka görevlisi; keşideci imzası ile banka kayıtlarındaki imzanın tutup tutmadığını, çek üzerindeki varsa hologramın gerçekliğini ve aynı seri numaralı başka bir çekin daha önce ibraz edilip edilmediğini kontrol edip keşideci firmanın bankada kayıtlı olan telefonunu size vermese dahi kendisinin arayarak böyle bir çeki çek üzerinde yazılı kişiye/şirkete verip vermedikleri konusunda teyit alabilir.

Bunlara dikkat etmeniz mağduriyete uğramamanız ve maddi kaybınızın yanı sıra yıllarca süren bir ceza yargılamasında sanık sıfatını taşımamanız için zaruridir. Önemini kavrayıp tedbir almadı iseniz bankaya çeki tahsil etmek için başvurduğunuzda çekin sahte olduğu ortaya çıkarsa dolandırıldığınız yetmiyormuş gibi banka görevlilerince alıkonulacak çağrılan polislerce karakola götürülerek şüpheli olarak ifadeniz alınacaktır.

Eğer çeki size veren kişi sahte kimlik kullanan bir kişi olup çek arkasında ciranta olarak görünen isim sahte bir isimse yani çeki kimden aldığınızı ispat edemiyor durumda iseniz Ceza Mahkemesinde sanık sıfatı ile yargılanmanız hatta ceza almanız olasıdır.

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30