İNFAZINI YAKANLAR (KOŞULLU SALIVERİLME KARARI GERİ ALINANLAR) YENİ İNFAZ YASASI’NDAN NASIL YARARLANABİLİR?

Yeni İnfaz Kanunu’ndan belki de en fazla yararlanacak olan kişiler, daha önce ciddi bir suç işleyip bu suçtan koşullu salıverildikten sonra işledikleri basit, nispeten daha az süreli bir suç yüzünden hakkında ilk suçtan verilmiş koşullu salıverilme kararı geri alınanlar yani halk arasındaki deyişiyle infazını yakanlardır.

Yeni İnfaz Kanunu’na göre; İnfazı yananlar, eğer infazlarını yakmalarına sebep olan  koşullu salıverilme sürecinde işledikleri yeni suçun cezasının 2 katı (eğer koşullu salıverilme sürelerinde birden fazla suç işledilerse bunların cezalarının toplamının iki katı) normalde ilk suçun infazı yandığı için ilk suçtan kalan tamamen infaz etmeleri gereken süreden daha az ise bu süre dolduğunda tahliye olacak, infazlarının bitmesini beklemeyecekler.

Mesela Ahmet, Rahşan affıyla cinayet suçundan cezasını infaz ederken koşullu salıverildi ancak denetim süresinde polise mukavemet etmekten 1 yıl ceza aldı ve bu nedenle Ahmet’in cinayetten koşullu salıverilme kararı geri alındı(infazı yandı) 2016 da yakalanıp hapse atıldı ve örneğin 2026 ya kadar yatmak zorunda. Yeni kanun diyor ki; İnfazını yakıp hapse girdikten sonra eğer infazının yanmasına sebep olan yeni suçtan aldığın cezanın 2 katını (yani örnekteki polise mukavemetten aldığın 1 yılın 2 katı yani 730 günü) yatmışsan artık 2026’yı beklemene gerek yok tahliye olursun diyor. Diğer yandan yeni suçun (örnekte polise mukametten alınan 1 yıl) cezası genel hükümlere göre ayrıca infaz edilecek. Yani yeni suçun cezası kapsamda ise bu yeni suç için kapsamdaki lehe düzenleme ve oranlardan faydalanacaksın.

İnfazı yananlar için işlemlerin nasıl yapılacağına dair örnek yukarıda makalenin başlığındaki görselde. Müvekkil infazını yaktığı için 12.06.2031 e kadar yatması gerekirken, infazını yakmasına sebep olan suçun cezası 1 yıl 18 ay olduğu ve bunun iki katı da 2 yıl 36 ay yani 1810 gün olduğu için çok yakında özgür kalacak.

Not: Karışıklığa mahal vermemek ve uzun tutmamak adına infaz yasasıyla ilgili diğer sorular ayrı makalelerde yanıtlanacaktır.

Özgürlüğünüz değerlidir.

Av. Alper SARICA