İnfaz Kanunu adı üzerinde kesinleşmiş cezaların nasıl yerine getirileceğini yani infaz usulünü düzenleyen kanundur. Dolayısıyla tutuklularla ilgili bazı hükümler içerse de halihazırda maddelerin tamamına yakını hükümlülere yöneliktir ve onlara uygulanır.

YENİ İNFAZ YASASI’NDAN TUTUKLULAR, HÜKÜMÖZLÜLER DE YARARLANABİLİR Mİ? KAÇAKLARIN NE ZAMANA KADAR TESLİM OLMALARI GEREKİR?

Cezaların infaz oranları ve denetimli serbestlik süreleri ilerde cezaları kesinleştiği takdirde şuanda tutuklu ve hükümözlü olanlara, henüz hakkında dava açılmamış, hatta henüz suçları ortaya çıkmamış, haklarında soruşturma başlatılmamış olanlara da ilerde uygulanacaktır, hakları saklıdır. Yeter ki işledikleri ileri sürülen suçun tarihi 30.03.2020 öncesi olsun. Ancak denetimli serbestlik, infaz oranı gibi hususlar hükümlü statüsüne geçtiklerinde yani cezaları kesinleştiğinde değerlendirilebilir. Tutuklunun veya hükümözlünün yattığı ceza değildir, cezası infaz edilmemektedir, suç işlediği şüphesiyle özgürlüğünden alıkonulmakta, tutulmaktadır. İstinaf veya Yargıtay incelemesi sonunda beraat de edebilir. (Hükümözlü: cezası verilmiş, henüz mahkumiyeti kesinleşmemiş dosyası istinafta veya yargıtayda kanun yolu aşamasında olan cezaevindeki vatandaş.)

Dolayısıyla tutuklu ya da hükümözlünün yeni infaz kanunu uyarınca tahliyesi, açık cezaevine geçişi vs. mümkün değildir. Cezası kesinleşip hükümlü olursa bunlardan yararlanır.

İstinaf ve yargıtay incelemesi esnasında eğer tutuklunun yargılamaya konu ceza maddesine infaz yasası ciddi bir indirim getirmişse tutuklu kaldığı süre ve yeni infaz yasası düzenlemesi gözetilerek tahliye de edilebilir. Ancak bu durum dairelerin keyfiyetindedir.

Yine infaz kanunu, “bu kanunun şu hükümleri cezaları infaz edilmekte olanlara” veya “şu tarihe kadar teslim olanlara uygulanır” dememektedir. Dolayısıyla cezaları kesinleşmiş olup da henüz teslim olmamış veya yakalanmamışlar da cezaları infaz edileceğinde yasanın lehe olan maddelerinden, kazanılmış haklarından faydalanırlar.

Not: Karışıklığa mahal vermemek ve uzun tutmamak adına infaz yasasıyla ilgili diğer sorular ayrı makalelerde yanıtlanacaktır.

Özgürlüğünüz değerlidir.

Av. Alper SARICA