İNFAZ KANUNU’NDAN YARARLANAMAYANLAR AYM’YE BAŞVURABİLİR Mİ?

Yeni İnfaz Kanunu’nda yapılan lehe değişikliklerde belirli suçlar (Kasten öldürme, uyuşturucu madde ticareti, cinsel suçlar vs) kapsam dışında bırakıldı. Bu da kanundan yararlanamayan vatandaşın aklına Anayasanın 10. maddesinde Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir”  şeklinde düzenlenen eşitlik ilkesini getirdi.

Bir kanunun veya kanunun belirli madde ve hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla AYM.’ye iki tür başvuruda bulunulabilir. İptal davası ve itiraz başvurusu.

İptal davası için başvuruda bulunma hakkı yalnızca Cumhurbaşkanına,  Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ( yani iktidar ve muhalefet partisine) ve  TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere (milletvekillerine) tanınmıştır.

İptal davası açmak için kanunun resmi gazetede yayımlanmasından itibaren 60 günlük süre öngörülmüştür. Yani örneğin CHP yeni infaz yasasının bazı hükümlerine karşı iptal davası açacaksa 15 Haziran’a kadar açmak zorundadır.

İtiraz yolu ise görülmekte olan bir davada, davaya bakmakta olan bir mahkeme, davada uygulanacak bir kanun hükmünü Anayasa’ya aykırı görür veya davanın taraflarından birinin aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa Anayasa Mahkemesi’ne itirazda bulunup AYM’nin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.

VATANDAŞLAR İNFAZ KANUNUNA KARŞI ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURABİLİR Mİ?

Vatandaşlara herhangi bir kanunun veya kanun hükmünün iptali için karşı AYM’ye başvuruda bulunma hakkı TANINMAMIŞTIR. Bu nedenle vatandaşın infaz kanununa veya kanunun belirli madde ve hükümlerine karşı AYM’ye bireysel başvuruda bulunması veya bunun için bir avukat araması yersizdir.

Özgürlüğünüz değerlidir.

Av. Alper SARICA