Mahkum yakını olanlar bilirler ve çevrelerine yakınları açık ceza evine geçtiğinde “açığa geçince rahat etti” derler. Gerçekten hapis cezasının açık ceza evinde çektirilmesi ile kapalı ceza evinde çektirilmesi arasında ciddi farklar vardır.

Terör suçları, örgütlü suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere;Kasıtlı suçlardan toplam üç yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm olanların, taksirli suçlardan ise toplam beş yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm olanların, adlî para cezası hapis cezasına çevrilenlerin ve İcra ve İflas Kanunu gereğince tazyik hapsine tabi tutulanların cezaları doğrudan açık ceza evinde yerine getirilir.

Kapalı ceza evleri; iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, firara karşı engellerle donatılmış, oda ve koridor kapıları kapalı, hapis cezasının sıkı şartlar altında çektirildiği yerlerdir.

Açık cezaevi ise hükümlülerin iyileştirilmelerine, çalıştırılmalarına ve meslek edinmelerine öncelik verilen, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan, güvenlik bakımından kurum görevlilerinin gözetim ve denetimi ile yetinilen kurumlardır.Açık cezaevlerine ayrılan hükümlüler cezaevi dışında iş alanlarında çalışabilir, kimse tarafından dinlenmeden telefonla konuşabilir, çeşitli etkinliklere katılabilir, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri-güçlendirmeleri ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak için izin alabilirler.( yılda üç defa, yani dört ayda bir, yol süresi ile birlikte 7 güne kadar izinli olarak dışarıda yakınları ile vakit geçirebilirler)

22 Ağustos 2015 tarih ve 29453 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile açık cezaevlerine ayrılma konusunda ciddi değişiklikler yapılmıştır.

Toplam cezalarının onda birini kapalı ceza evinde infaz edip, iyi halli olan ve koşullu salıverilme tarihine yedi yıl veya daha az süre kalanlar açık ceza infaz kurumuna ayrılma hakkına sahip olmuştur. (önceki düzenlemede toplam cezanın beşte birinin kapalıda infazı ve koşullu salıverilme tarihine 6 yıl veya daha az kalanlar şeklinde idi)

Örneğin kasıtlı bir suçtan toplam 5 yıl hapis cezası olan hükümlü (5 yıl=60 ay) cezasının onda biri olan 6 ayı kapalı ceza evinde geçirecek ve eğer normal infaz rejimine tabi ise (tekerrür , örgütlü suç v.s. yoksa) cezasının 2/3 sinden kalan 22 ayını da açık ceza evinde geçirecek ve denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye olabilecektir.(60 ay . 2/3=40, 40 ay – 12 ay denetim serbestlik=28 ay toplam yatar. 6 ayı kapalı 22 ayı ise açık ceza evinde)

Cezasını doğrudan açık ceza infaz kurumunda çekecek olan hükümlüler, infaz için kendilerine gönderilen çağrı kağıdına rağmen teslim olmaz ve bu nedenle haklarında yakalama emri çıkarılırsa yakalandıklarında doğrudan kapalı ceza evine değil, yine açık ceza evine gönderileceklerdir.Yani kasten işlenen suçlarda 3 yıl ve altında, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl ve altında hapis cezasına mahkum edildi iseniz cezanızın kesinleşmesini müteakip adresinize infaz savcılığı tarafından 10 gün içinde teslim olmanız gerektiğini bildiren çağrı kağıdı gönderilecektir. Eğer 10 gün içinde teslim olmazsanız (ve bu süre içinde infaz erteleme de talep edebilirsiniz ) hakkınızda yakalama kararı çıkarılacaktır. Yeni düzenlemeye göre yakalandığınızda da yine açık ceza evine gönderileceksiniz. Eski düzenlemede yakalananlar açık ceza evine değil doğrudan kapalı ceza evine gönderiliyordu. Yani artık bu kapsamdaki hükümlülerin teslim olmasının veya teslim olmamasının her halukarda doğrudan açık ceza evine gönderileceklerinden dolayı pek bir farkı kalmamıştır. Önceki düzenleme teslim olunmasını teşvik edici idi.

Açık Ceza evinde Hükümlüye Sağlanan Bazı İmkan ve Haklar;

* Telefonla görüşme hakkı; Ücretli telefonlarla serbestçe görüşme yapabilirler. Görüşmeler dinleme ve kayıt altına almaya tabi değildir.

* Eğitim Alma Hakkı; Örgün ve yaygın öğretimden yararlanabilirler. Örneğin üniversiteye devam edilebilir.

* Sosyal Güvenlik; Hükümlünün çalışmasının karşılığında SGK primi ve cüz’i de olsa maaş ödenir.

* Özel İzin Hakkı;Hükümlülerin aileleriyle bağlarını sürdürmelerini veya güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla kurum en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile yılda en çok üç kez olmak üzere her defasında yol hariç üç güne kadar izin verilebilir.Gidilecek mesafe göz önünde bulundurularak gidiş geliş için toplam dört günü geçmemek üzere yol izni verilir.

Kapalı ceza evinde kalan hükümlüye göre daha kolay ve rahat şartlarda kullanılabilen;

-Avukatla görüşme hakkı
-Kültür ve sanat etkinliklerine katılma hakkı
-Kütüphaneden yararlanma hakkı
-Süreli veya süresiz yayınlardan yararlanma hakkı
-Hükümlünün radyo, televizyon yayınları olanaklarından yararlanma hakkı
-Mektup, faks ve telgrafları alma ve gönderme hakkı

 

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30