Günümüzde herkesin internette facebook, twitter, youtube gibi uygulamaları aktif olarak kullandığını düşünürsek mahrem bir fotoğraf ya da videonuzun kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde rızanız dışında sosyal medyada paylaşılması oldukça muhtemeldir.

Mahkemelere en sık yansıyan örneklerden biri; genç bir kızın erkek arkadaşına, ilişkinin heyecanı ve başkalarınca görülmeyeceği düşüncesi ile mahrem fotoğraf ya da videolarını göndermesi, ilişkiye son vermesi veya başka bir kişi ile birlikte olmaya başlaması üzerine de erkek arkadaşının bu fotoğraf ya da videoları internette paylaşarak (ifşa ederek) kendince intikam almasıdır. (Çoğu kez genç kız erkek arkadaşı tarafından bu mahrem verilerin paylaşılması konusunda öncesinde tehdit ve şantaja da maruz bırakılmaktadır.) Bir başka örnek de tamir için bırakılan veya satılan tablet, laptop, cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi ikinci el elektronik eşyalarda bulunan özel fotoğraf veya videoların fark edilip paylaşıma sokulmasıdır.

TCK.’nın 134/2. maddesinde düzenlenen ve iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasını gerektiren özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etme suçunun aynı Kanun’un 139/1. maddesi uyarınca soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. Yani mağdur şikayetçi olmaz ise paylaşımda bulunmanın herhangi bir yaptırımı yoktur. Ancak mağdur şikayetçi olduğunda fotoğraf ya da videolarını paylaşıma sokan kişinin cezalandırılması söz konusu olacaktır. Yine somut olayın özelliklerine göre şartları bulunması halinde hakaret, tehdit, şantaj, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, yayılması ve kaydedilmesi, haberleşmenin gizliliğinin ihlal ve ifşa gibi suçlardan da fail hakkında ayrıca dava açılabilir. Diğer yandan suça konu içeriğin yayınlandığı web sitelerinden kaldırılması ve bu sitelere erişimin engellenmesi de mağdur tarafından şüphesiz önem arz eden hususlar olacaktır.

Özel hayatın gizliliğinin ifşa edildiği iddiasıyla şikayette bulunulduğunda savcılık tarafından şüphelinin üzeri, evi ve işyerinde arama yapılarak cep telefonu, bilgisayarı, fotoğraf makinesi, flash bellek, harici hard disk gibi elektronik eşyalarına el konulması ve bunlar üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması söz konusu olacak, yargılama sürecinde ise suça konu fotoğraf veya videonun ceza hukuku açısından özel hayatın gizliliğini ihlal eder nitelikte olup olmadığı değerlendirilecek, şikayete konu fotoğraf ya da videonun hangi tarihte, hangi web sitelerine, hangi bilgisayar aracılığıyla kim tarafından yüklendiği dolayısıyla sanık tarafından paylaşılıp paylaşılmadığı gibi hususlar araştırılacaktır.

Bu suçun mağduru ya da şüphelisi/sanığı durumunda olan kişinin mutlaka konuya hakim bir ceza avukatından destek alması faydasına olacaktır.

Ekran Resmi 2015-09-30 13.45.30